Eerste hulp

Veel ongelukken met kinderen gebeuren thuis. Dit kan variëren van een schaafwondje tot een derdegraadsverbranding. Het is daarom goed om te weten wat je moet doen als je kind iets overkomt.

EHBO-cursus

Als je wilt weten hoe je moet handelen als je kind iets overkomt, kun je een EHBO-cursus volgen die speciaal op kinderen is gericht. Deze cursussen worden in bijna elke woonplaats gegeven door de EHBO-vereniging.

Wonden

Een kleine schaafwond is vaak te behandelen door hem goed schoon te maken en te ontsmetten. Bij diepere wonden kunnen hechtingen nodig zijn. Ga daarmee in ieder geval naar je huisarts.

Eerste hulp bij verbranding

Een brandwond kan variëren van een rode plek tot verkoolde huid. Het is belangrijk dat de wond meteen wordt gekoeld.

Verdrinking

Jongeren kunnen meestal goed zwemmen. Toch kan het ook voor goede zwemmers gevaarlijk zijn om bijvoorbeeld te ver de zee in te zwemmen. Daarbij kunnen ze de stroming onderschatten. Het is goed om te weten wat je bij verdrinking moet doen.

Kneuzingen en botbreuken

Bij kneuzingen en verstuikingen kun je de pijnlijke plek allereerst goed koelen met stromend water of een zak ijsblokjes. Heeft je kind een botbreuk opgelopen, probeer het gebroken lichaamsdeel dan zo min mogelijk te bewegen en ga direct met je kind naar je huisarts of het ziekenhuis.

Verstikking

Je kind kan zich ernstig verslikken of zelfs stikken. Bel bij vermoedens van verstikking altijd direct 112 en probeer je kind zo mogelijk te reanimeren.

Kijk ook eens bij:

 

goedgekeurde informatie door Stichting OpvoedenDELEN